CETATEA POENARI

CETATEA POENARI

Pare incredibil acum cum în vârf de munte, în secolul XIV, românii au construit o cetate de piatră. Se spune că primul turn al cetății a fost construit de Negru Vodă, legendarul descălecător al Țării Românești. Cetatea este însă legată istoric de Vlad Țepeș, cel care, remarcând valoarea strategică a amplasării, dezvoltă cetatea în forma în care o regăsim astăzi.

Excursia până la cetate presupune un grad relativ ridicat de efort fizic, cu 1480 de trepte (îți poți pune obiectiv să le numeri și tu), cu prima băncuță după 450 de trepte. Faci bine să îți iei apă la tine, vei avea nevoie. Urcarea nu este recomandată celor cu probleme cardiace, deși per total urcușul este de 1 km. Zona este populată de urși, motiv pentru care vizitele pot fi realizate în două intervale zilnice: 9:00 sau 10:00 și 15:00.

Cetatea fortăreață lasă impresia unui cuib de vulturi și inspiră ușor fantezii istorice cu Basarab I, victoriosul faimoasei bătălii de la Posada și cu starea acestor meleaguri la epoca medievală. O singură chestiune este certă: peisajul este absolut superb, cu o panoramă minunată a văii Argeșului și a râului Doamnei. Aventurează-te până la poziția strategică ocupată de Cetatea Poenari și vei obține nu doar fotografii de pus în ramă, ci te vei întoarce de asemenea cu multe povești care merită transmise mai departe.